FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Velencei-tó körül
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Civil Kurázsi
 · Természet
 · Krónika
 · Magyar Termék
 · 

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
HirdetésVelencei Polgár Info: Szabadidő

Keresés a rovat cikkeiben:   
[ Főoldal | Rovatok ]

 
Baranta tábor az Agárdi Közösségi Házban
Szabadidő

Baranta tábor az Agárdi Közösségi Házban

HAGYOMÁNYOS MAGYAR HARCMŰVÉSZETI TÁBOR


Július 12-től július 16-ig

Táborvezető: JOHÁCZI JÓZSEF

Tervezett foglalkozások a tábor keretében: botforgatás, botgyakorlatok; ostorozás; íjászat; pusztakezes elemek, birkózás; rovásírás oktatás, nemezelés..


Foglalkozások: naponta 8-tól 16 óráig
Részvételi díj
12.000 Ft ebéddel együtt.


Beiratkozás befizetéssel, június 14-től folyamatosan az Agárdi Könyvtárban (13 -17 óra között)

Pintérné Mosolygó Erikánál. Agárd, Márvány u. 27. (tel: 22/370-447)

 


Írta: velence Dátum: 2010. June 29. Tuesday, 01:07 (207 olvasás)
(Megjegyzés? | Értékelés: 0)

 
Erdélyország az én hazám fesztivál
Szabadidő

Erdélyország az én hazám fesztivál

2010. június 2-4. Verőce, Csattogó-völgy

Megelevenedik Erdélyhon múltja, jelene és jövője...Igazi erdélyi hangulat, vendégszeretet, mintegy hetven rendkívül színes kulturális, irodalmi, szórakoztató non-stop program, gasztronómiai finomságok, játékok, látványosságok, jótékonysági gyűjtés - ez várja a résztvevőket július 2-4. között, a negyedik alkalommal, a Csattogó-völgyben megrendezendő "Erdélyország az én hazám" világtalálkozón.


 


Írta: velence Dátum: 2010. June 29. Tuesday, 00:49 (187 olvasás)
(Tovább... | 2559 betű van még | Megjegyzés? | Értékelés: 0)

 
Kárpátalja Expressz - különvonat
Szabadidő

Kárpátalja Expressz - különvonat

Három országon át a Monarchia magyar vasútvonalán

2010. március 19-én, pénteken indul a Kárpátalja Expressz két napos útra a 017-es Nohab mozdonnyal, 5 személykocsival és étkezőkocsival az alábbi útvonalon:

Budapest - Miskolc - Szerencs - Záhony - Csap - Beregszász - Nagyszőlős - Nevetlenfalu/Halmi - Szatmárnémeti - Nagykároly - Érmihályfalva/Nyírábrány - Debrecen - Budapest

A trianoni békeszerződés megcsonkította Magyarország vasúthálózatát is. Az új határt a Monarchia magyar körvasútjának vonalán rajzolták meg. Közel 400 km hosszúságban, magyar többségű területen, a trianoni határtól néhány kilométerre, azzal párhuzamosan halad a jelenlegi vasútszabta határ! Kárpátalján ma már széles nyomtávú vasút közlekedik, de még létezik a normál nyomtávú pálya is. Ezen fog végighaladni a Kárpátalja Expressz

Bővebb információ itt található!

vasutinfo.hu


Írta: velence Dátum: 2010. March 03. Wednesday, 01:38 (170 olvasás)
(Megjegyzés? | Értékelés: 0)

 
Indul az MR Zeneovi
Szabadidő

Indul az MR Zeneovi

Az MR Zenei Együttesek 2010 januárjától minden hónap második szombat délelőttjén egyéni látogatók által is elérhető, játékos foglalkozásokat indítanak óvodások számára, a Magyar Rádió 6-os stúdiójában.


Írta: velence Dátum: 2010. January 26. Tuesday, 22:05 (212 olvasás)
(Tovább... | 1525 betű van még | Megjegyzés? | Értékelés: 0)

 
Döbbenetes: kétméteres óriásharcsa a horgon!
Szabadidő

Döbbenetes: kétméteres óriásharcsa a horgon!

A minap nagyszerű fogást könyvelhetett el a fehérvárcsurgói víztározónál egy szerencsés horgász.


Írta: velence Dátum: 2009. September 26. Saturday, 03:36 (165 olvasás)
(Tovább... | 865 betű van még | Megjegyzés? | Értékelés: 0)

 
XV. Hölégballon karnevál Agárdon
Szabadidő  

XV. Nemzetközi Hőlégballon karnevál Gárdony - AGÁRD

  2009 szeptember 9-13.

A rendezvény során mintegy 20 hőlégballon repül öt napon keresztül.

Szeptember 12.-én szombaton egésznapos rendezvény keretében az AGÁRDI Parkerdőben különböző földi és légi programok kerülnek bemutatásra.


Írta: velence Dátum: 2009. August 30. Sunday, 13:13 (722 olvasás)
(Tovább... | 2149 betű van még | Megjegyzés? | Értékelés: 0)

 
Környezetünk: Nyári pergetés a Velencei-tavon
Szabadidő    

Nyári pergetés a Velencei-tavon

Sokak által kedvelt tavunk mostanában meglehetősen háttérbe szorul a rablóhal horgászattal foglalkozó cikkekben. Újdonsült gárdonyi lakosként megpróbáltam a végére járni, mi maradt a régen legendás rablózó vízben egy lelkes pergető számára.

Mióta először találkoztam az öreg tóval rendszeresen visszajárok ide. Mindig is szerettem ezt a vidéket feleségemmel együtt, akivel imádjuk a vizet. Sokszor látogattunk ide, régebben csak fürdőzőként. Közben lelkes horgásszá váltam és mivel tavaly sikerült megvalósítanunk álmunkat és ideköltöztünk a tó mellé, azóta már inkább horgászszemmel járom a partot

Velencei-tó

Ha azt mondom nyári hőség a Velencei-tavon, fényes nappal, enyhe szellő, ki-befutó csónakok, fenekező horgászok, napozó feleségek... az ember a felsorolásban nem talál kakukktojást. A képbe valahogy nem illik bele egy pergetőhorgász, így kicsit furán éreztem magam mikor nyáron először kimentem dobálni. Nem régen űzöm ezt a nemes sportot, hosszú volt a fogás nélküli tanulóidő, az országban sok frekventált helyre jártam, több-kevesebb sikerrel. Mikor először megpillantottam a Szúnyog-sziget nádfalait vagy a dinnyési mólókat, arra gondoltam, csodás csukatartó helyek, mi kell több, irány pergetni! Az első pár alkalom, bár hasznosnak bizonyult, hiszen fokozatosan kiismertem a víz adottságait, enyhén szólva eseménytelen volt, leszámítva azt a pár beszakadt kanalat... Azóta tudom, szerencsére a helyzet nem ilyen aggasztó, ha parti pergetésre adjuk a fejünket errefelé. Hangsúlyozom, hogy csak partról pergetek, bár így nagy valószínűséggel elesek a süllő megfogásától, ugyanis ők inkább a nyílt vízen találhatók meg.

Akkor hát irány a víz! A hely kiválasztásánál egyértelműnek tűnnek a csónakkikötők, illetve a nyílt, mélyebb vízrészek partközeli, mólókkal és nádfallal határolt részei. A megfelelő napszakkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, nálam ez nem kérdéses, többnyire délután és este érek rá.

A felszerelés: 3 méteres 10-30 g dobósúlyú, jobb minőségű pergetőbot (ez kellően érzékeny, ugyanakkor akár egy nagyobb kanál használatára is alkalmas); 40-es pergetőorsó jó fékkel; 14-es fonott zsinór; a körforgó villantókhoz és kanalakhoz kisebb csapágyas körforgó karabiner, a wobblerekhez omega kapocs; zsinórvágó. Hátitáskámban műcsalisdoboz, szák + szatyor a halnak (ha úgy döntünk, elvisszük); horogkiszabadító, bilincs, súlymérő, szúnyog-riasztó, fényképezőgép, engedély, üdítő. Persze ezek a dolgok mind teljesen feleslegesek, ha az emberben nincs elég kitartás.

Az alkalmasnak talált dobóhelyet megközelítve az első, ami szemünkbe ötlik, a fenekező horgászok sora. Ez helyi jellegzetesség. Miután én gyakorta a partszakasszal párhuzamosan, annak 1-2 méteres sávjában húzom hosszan, mélyen a kanalat vagy körforgót vigyáznom kell, hogy ne dobjak keresztbe a fenekezők zsinórján, és az esetleges partszéli dobás közbe ne fújja ki a partra a műcsalimat, ami nekikoppanva a kőnek lassan, de biztosan leamortizálódik... A pontos dobás kis gyakorlással megtanulható. Ha látják a sporttársak, hogy biztos kézzel dobunk, nem fognak szúrós szemmel nézni ránk. Annál kommunikatívabbak lesznek, ha kifogunk egy szép balint vagy csukát, tőlük pár méterre!

Csukát találhatunk a vízben, bár nem sokat. Régebben a nádasok ura volt őkelme, ma a sok kotrás miatt csökkent az állománya. Ősszel, kora télen sokan horgásznak rá úszós-csalihalas készséggel, a helyiek elmondása szerint alkalmasint akad is a horogra néhány 2 kiló körüli egyed. Pergetve véleményem szerint bármikor megfogható, feltéve, hogy nincs befagyva a tó (és nincs tilalom...). Errefelé állítólag a Mepps-ek a nyerők, szerintem ennek nincs akkora jelentősége, viszont egy mélyen, helyesen vezetett körforgó tényleg fogós lehet, biztosan megtetszik a csukának. Feltéve persze, hogy van ott egyáltalán csuka

Egy kicsit részletesebben szeretnék írni a balinokról is. Mikor nemrégen csukapergetés közben először fogtam - valószínűleg a csodával határos módon véletlenül - balint, arra gondoltam, ez kell nekem! Biztos voltam benne, hogy ha rablás van, halat is fogok. Azóta rá kellett döbbenjek, hogy a helyzet ennél kicsit bonyolultabb, szinte művészet kifogni őket pergetve a tóból. Akinek ez gyorsan és hatékonyan megy, azonnal kalapomat emelem. A balin 1-3 kilós példányai a legtöbb mély részen megtalálhatók, sőt, elvileg ennél jóval nagyobbak is akadnak, bár nekem még nem volt szerencsém ilyenhez. Látványos rablásaik gyakorta terelik el a fenekezők figyelmét a kapásjelzőről, ellenfelük mégis ritkán akad. Én ez idáig nem láttam balinfogást pergetve, pedig gyakran járok. Az állomány több sporttársat is elbírna, de sebaj, jut is - marad is!

A hal kifogására véleményem szerint a legalkalmasabb a szélcsendes kora esti órák egyike. Szélben, a hullámzó vízen, soha nem volt kapásom sem. Tovább javítja esélyemet, ha a rablások nagy számban követik egymást. Ekkor a hosszú szakaszon vezetett wobbler, nagy eséllyel jelent táplálékot egy éppen megéhező balinnak. Balinra ugyanis hiába dobálok, ha nem éhes (nem rabol). A siker valószínűsége közel nulla, legalábbis én itt ezt tapasztaltam.

A halak jellemző mozgása és a helyi adottságok, a nyílt vízbe hosszan benyúló mólók miatt, az adott hal vadászterülete többnyire könnyen megközelíthető. A nyílt vízen a balin inkább vándorló mozgást végez (a halrajokat követi), rablásai pár méterre egymástól ismétlődnek. A mólókkal szegélyezett vízrészeken inkább adott territóriumon belül portyáz, azon belül bárhol felbukkanhat.

Ha megközelítettem a hal helyét, segítségképpen a rablások közötti körülbelüli időt mérem és a következő rablás (ha egyáltalán lesz ilyen...) közeledtével nem dobálok másfelé, hanem feszülten figyelek. Ha ugyanis sikerül elcsípnem azt a rablás utáni pár másodpercet, mikor a hal még a felszínen mozog, de nem sikerült egy halat sem elkapnia (vagy kicsúszott a szájából) és akkor húzom el a csalit előtte, szinte biztos, hogy rákap. Ezt a helyzetet sokszor az is jellemzi, hogy balinom nem csap fel a felszín fölé, csak a felszín alatt újra és újra szétrajzó apróhal rajt látom menekülés közben. Ilyenkor kell gyorsan felkínálni wobbleremet, melyet normál sebességgel közvetlenül a vízfelszín alatt húzok (süllyedő, illetve nagy lapáttal rendelkező úszó fahalaknál a bot spiccét magasan tartva), így bizonyosan megjön a kapás. A wobblernek az irodalom szerint kisméretűnek, hosszúkásnak, a napszaknak megfelelő színűnek (este erősebb színű, nappal szürkébb) kell lennie. Szerintem ennek nincs nagy jelentősége, egy nagyobb balin bármire rákap, ami halra emlékezteti, ha megfelelő időben bukkan fel előtte.

A csali azonnali, hatékony felkínálását elősegítendő (főleg fonott zsinór használata esetén), a csali vízre érésekor nem az orsót tekerem, hanem azonnal húzok a boton. Így a csalim előbb kezd „hallá válni" , lehetséges, hogy már ekkor kapásom lesz. Emellett mindig figyelek arra is, hogy a horogbeakasztó fül kifelé álljon, így kevesebb az esély, hogy elakad benne a zsinór, dobás közben. Még egy fontos dolog. A hal szájából a csalit nagyon óvatosan szabad kiszedni, mert egy kettes körüli balin már rettentő nagyokat dob magán, nagy eséllyel az alkarunkba mélyesztve a hármashorgot...

A fenti dolgok persze csak a bevezetőként szolgálhatnak a balinfogás művészetébe, de ha ezekre odafigyelünk, nagyban növelhetjük a fogás esélyét, és eredményesebbé tehetjük a balin horgászatát az alatt az 1-2 óra alatt, amíg kint vagyunk a vízen.

Remélem, szerény tapasztalataimmal hozzásegítettem még nálam is kezdőbb pergetőtársaimat a Velencei-tó jobb megismeréséhez.

További sikeres horgászatot kívánok minden kedves sporttársamnak!

Bernáth József

haldorado.hu


Írta: velence Dátum: 2009. August 09. Sunday, 11:36 (231 olvasás)
(Megjegyzés? | Környezetünk | Értékelés: 1)

 
Sport: SZÖRF-SZIGET - szörfiskola Agárdon
Szabadidő

 

a NAPSUGÁR STRANDON

   Új szörfbázis - szörfoktatás a strandon!


Írta: velence Dátum: 2009. July 24. Friday, 13:48 (700 olvasás)
(Tovább... | 810 betű van még | Megjegyzés? | Sport | Értékelés: 0)

 
Sétahajózás a VELENCEI-tavon
Szabadidő

HAJÓ-MENETRENDEK:


Írta: velence Dátum: 2009. July 23. Thursday, 02:27 (402 olvasás)
(Tovább... | 149 betű van még | Megjegyzés? | Értékelés: 0)

 
Névnap
Ma 2018. 2. 18, vasárnap, Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
 
Friss hírek
· Mikszáth válasza az újságírók újévi üdvözlésére
· Civilek a multinacionális cégek indokolt és igazságos megadóztatásáért
· Wass Albert: Otthon
· Magyaros ruhákba öltözik Brüsszelben a pisilö kisfiú
· Wass Albert: Az én titok-karácsonyom (részlet)


[ További cikkek ]

 
Látogatók
Jelenleg 2 vendég és 0 regisztrált felhasználó olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

 
Hírek véletlenszerűen
Ezzel a blokkal jelenleg probléma van.

 
Szavazások
Ön szerint megvalósuljon-e a Velencei-tó partjára tervezett megaberuházás, vagy sem?

Igen, szeretném, h. megvalósuljon, mert pénzt hoz
Igen, mert élénkíti a gazdaságot
Nem, mert káros a környezetre, a tó élővilágára
Nem, mert bevétele csak a beruházónak leszEredmények
Szavazások

Szavazat: 149
Megjegyzés: 0

 
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

 
Főportál hírei
·Több generációt is boldoggá tesz a vásárlás
·Volner: a magyar munkaerõ nem elég mobilis
·Járványküszöbön az influenzaszerû megbetegedések száma
·Konzervatív támogatással felvásárolták a Time magazin kiadóját
·Konzultáció ufókkal
·152 határsértõt tartóztattak föl a hétvégén
·A kormányt interpellálják a képviselõk
·Téliesre fordul az idõjárás a héten
·Devizahitelezés: liberálisok és konzervatívok közös bûne
·A hatos lottó nyerõszámai és nyereményei

Tovább...

 
Polgár Info médiák


Polgár Info TV


Polgár Info RádióRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.Wolf Studio