FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Velencei-tó körül
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Civil Kurázsi
 · Természet
 · Krónika
 · Magyar Termék
 · 

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
HirdetésKultúránk
Kulturális értékeinkGárdony a Velencei-tó déli partján fekvő üdülőváros, amely egyben a Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Vereb, Velence és Zichyújfalu településekből álló kistérség központja. Részei Gárdony, Agárd és Dinnyés.

A fővárostól 50, a megyeszékhelytől 17 kilométerre található. A 7-es elsőrendű főút áthalad a település teljes hosszán, illetve Pákozddal és Zichyújfaluval mellékút köti össze.
A város a Budapest és Nagykanizsa között futó vasúti fővonal Budapest-Székesfehérvár közötti, elővárosi jellegű szakasza mellett fekszik, ezért jó vasúti összeköttetésben áll Székesfehérvárral és Budapesttel, illetve további a vasútvonal mellett fekvő településekkel.
A városban helyi autóbuszok járnak.


 

Gárdony és a szomszédos Agárd területén már a bronzkortól kezdve találni leleteket, azonban komolyabb település - eltekintve az országos jelentőségű dinnyési vaskori leletek által feltételezettől - nem volt a környéken, mivel a külvilág felé csak délről nyitott területen nem túl jó minőségű, szikes talaj volt. Egészen a 19. századig a környék meghatározó települései az északi parti Pákozd, Sukoró és Velence voltak.

\\\ Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő

Agárd első említése 1193-ból, Gárdonyé 1260-ból való. Ebben az időszakban azonban alig - összesen legfeljebb huszan - éltek a környéken, az itteni földeket leginkább sukorói és pákozdi jobbágyok művelték. Az 1543-ban Székesfehérvárat elfoglaló törökök feldúlták a két falut, a környék elnéptelenedett. 1579-ben Jakusits Ferenc kapta meg Agárdot, akinek fia a jezsuita rendnek adományozta azt. 1684-től, a török kiűzésétől kezdve folyamatosan betelepítések történnek Agárdra, amely immár a fehérvári kanonok tulajdonát képezi. Gárdony közben Adony fennhatósága alatt stagnál.

A II. József által elrendelt népszámlálás eredményei Agárdon már 34 lakost említenek. Közben Gárdony is fejlődésnek indult, 1784-ben épül meg református temploma. A környék a Nádasdi család marhaállományának legeltetésére szolgál a 19. században, innen a Bika völgye elnevezés, amellyel illetik Agárd térségét.

Gárdony történetének legnagyobb lépése a Déli Vasút 1861-es megépítése volt, amely egyben a Velencei-tó lecsapolását is jelentette, így a környékbeli földek minősége is javult. 1870-re már a térség legjelentősebb települése, amelyhez Agárdot és Dinnyést is hozzácsatolják. Az 1930-as években népszerű üdülőfaluvá válik Gárdony, amelyhez 1962. szeptember 14-én Zichyújfalu csatlakozik. Az 1970-es évektől újabb lendületet vesz a község fejlődése. Immár tudatos politikával a Balaton tehermentesítése végett fejlődik országos jelentőségű üdülőhellyé, megtörténik a tópart rendezése, strandok épülnek az itteni nádasok helyett, amely komoly következménnyel járt a Velencei-tó ökológiai egyensúlyára nézve.

1989-ben városi rangra emelik a települést, amely fejlődése az 90-es években sem áll meg. Majd 1997. december 15-én elszakad a város többi részénél jóval fejletlenebb Zichyújfalu.

\\\ \\\Gárdonyi Géza szülőháza Agárdon

A város szülöttje Gárdonyi Géza, akinek szülőháza Agárdpusztán látható.

Wikipediából

Katolikus temploma Hild József műve, előtte Nepomuki Szent János őrködik, de érdemes meglátogatni a kis kápolnát is. Az autópálya túloldalán a Bence-hegy szőlőskertjeit és pincéit őrzi \\\"illetékes\\\" védőszentként Szent Orbán. A közeli Nadapon különleges látnivaló a szintezési ősjegy, a hazai magasságmérésekhez nélkülözhetetlen mérce. Érdekes köveket - különleges formájú gránitsziklákat, a Sukoró közelében tett kiránduláson is lelhetünk. A régi népi és a környezethez illő új lakóházak közül kimagasló református templomtól ma is belátható a pákozdi csatamező, míg a Néprajzi-házban az egykori halászok életét ismerhetjük meg. A nevezetes csata múzeumát és a centenáriumára állított obeliszket a Mészeg-hegyen találjuk. Útban az emlékmű felé megállhatunk a különleges formájú Donkanyar-emlékkápolnánál, és meglátogathatjuk a fiatal arborétumot is. Elhaladva egy gyurgyalagtelep mellett, Pákozd a csata régi - a rendszerváltás után helyreállított - emlékművével fogad. Ha időnk engedi, nézzünk be a katolikus templomba is. A helyi csúfondáros mondóka szerint \\\"kenyeretlen Velence, élhetetlen Gárdony\\\" új létesítményei ugyancsak rácáfolnak a versike nem éppen hízelgő jelzőire. Különösen az Agárdot és Dinnyést is magába foglaló Gárdonyban, ahol a termálfürdőben akkor is lehet fürödni, amikor a strand már legfeljebb a horgászoknak van \\\"nyitva\\\". Igaz, a strandot fagyos téli napokon is felkereshetik a korcsolyázni vágyók. Aki pedig az irodalom nyomait kutatja: Agárdpusztán Gárdonyi (Ziegler) Géza emlékházára, a közeli Kápolnásnyéken pedig Vörösmarty Mihály szellemi és tárgyi hagyatékára bukkanhat. A Szózat költőjének egykori lakóháza ma múzeum, és az épület körüli parkban áll a szobra is. A vidék legnevesebb lokálpatriótájának köszönhetően Kápolnásnyéken kristály- és ásványkiállítás és helytörténeti és kovácskiállítás is várja a látogatókat.

Ifju György

© Velencei Polgár Info . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2007-04-15 (898 olvasás)

[ Vissza ]
Content ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.Wolf Studio